Lütfen bekleyiniz..

Kuşlarda Hastalıkları Nasıl Anlarsınız

Potansiyel Hastalıkları Daha Yakından Nasıl Anlarsınız?

Bazı hasta sahipleri, evcil kuşların bir gün iyi ve sağlıklı bir durumdan ertesi gün ciddi şekilde hasta görünmeye geçebileceği izlenimine sahiptir. Bir kuşun gerçekten çok hızlı hastalanmasına neden olan durumlar olsa da, çoğu zaman durum böyle değildir. Bir kuş daha belirgin hastalık belirtileri gösterdiğinde, muhtemelen bir süredir kendilerini iyi hissetmiyorlardı. Gerçek şu ki; evcil kuşunuz hasta olduklarını bilmenizi istemiyor. Kuşların çoğu av olan türlerdir ve hastalık belirtilerini gizlemeye adapte olmuşlardır, çünkü gözle görülür şekilde hasta görünmek veya davranmak, genellikle potansiyel avcılara lezzetli görünmek anlamına gelir. Bunun anlamı, bir kuş sahibi olarak, daha ince hastalık belirtilerini algılamak için evcil hayvanınıza daha yakından dikkat etmeniz gerektiğidir. Kuşunuzu gözlemleyin ve şunlara dikkat edin: – Kuşum nasıl hareket ediyor? – Kendini nasıl konumlandırıyor? – Gıda alımı – Su alımı – Dışkısı nasıl? – Dışkısı neye benziyor – Konuşma seviyeleri – Oyun ve enerji seviyeleri – Uyku alışkanlıkları – Genel kişilik / davranış Kuşunuzu gerçekten iyi tanımak ve o kuş için normalin ne anlama geldiğine dair bir temel oluşturmak istiyorsunuz. Bunu yapmanın bir yolu, sağlıklarının çok önemli bir ölçüsü olduğu için kilolarını takip etmek anlamına gelir. Kuşların metabolizmaları çok yüksektir ve kiloları sadece bir veya iki gün yemediklerinde hızla azalabilir. Bu hızlı kilo kaybı, hızla yaşamı tehdit edebilecek katabolik bir duruma neden olur. Bu durumdan kaçınmak için, bazı hasta sahipleri, kuşlarını günlük olarak tartarlar; bu, kilo kaybını veya kazancını izlemenin basitçe onlara bakıp tahmin etmekten daha doğru bir yoludur. Bu işlemde dikkat edilecek husus, kuşunuzu her gün aynı saatte tartmanız, çünkü ağırlıkları gün içinde biraz değişebilir. Buradaki amaç, kuşunuz için normal olanı belirlemektir. Bu önemlidir, çünkü çoğu zaman bir kuş kendini hasta hissetmeye başladığında normalden farklı değişiklikler olacaktır, ancak yakından ilgilenmezseniz bunların gözden kaçması kolay olabilir.

Nasıl Sağlıklı Görünür?

İdeal olarak, evcil bir kuş almadan önce veterinerinize danışmalı ve sahip olmayı planladığınız türler için neyin normal ve sağlıklı olduğu konusunda biraz araştırma yapmalısınız. Bu, sizi daha iyi bir sahip olmaya hazırlayacağından ve istediğiniz türün aslında sizin için iyi bir seçim olup olmadığını sağlamlaştıracağından, evcil kuşunuzu almadan önce yapmanız inanılmaz derecede önemlidir. Yoldaş kuşlar çok fazla iş gerektirir ve her birinin kendine özgü ihtiyaçları vardır. Kuşunuzun tüm ihtiyaçlarını sürekli olarak karşılayıp karşılamayacağınızı ciddi olarak düşünün. Bir tane satın almadan önce, istediğiniz kuş türünün size ve ailenize uygun olacağına inanıp inanmadığınızı bilmek de iyi bir fikirdir. Genel bir kılavuz olarak, kuşunuz çevresi hakkında dikkatli ve meraklı olmalıdır; tüyleri düzgün, bakımlı ve temiz olmalıdır; ve iyi bir iştahları olmalı. Sağlıklı bir kuş kanatları simetrik olmalıdır (kanatları aynı seviyededir); bir tarafa yaslanmaması ya da kaymaması için eşit ağırlık taşır; sorunsuz gaga; kapalı bir ağızla kolayca nefes alır; ve normal kaka yapar. Kuşunuzun yüzü, gözleri, kulakları ve burun deliklerinde herhangi bir akıntı olmamalıdır. Kuşunuzun dışkısı hakkında konuşalım. Yine normal, türe, diyete, yaşa ve diğer birçok faktöre göre değişir, ancak burada normal evcil hayvan dışkılarının nasıl görünmesi gerektiğine dair hızlı bir açıklama var. Kuş pisliği üç bölümden oluşur: dışkı, ürat ve sıvı idrar. Uratlar, konsantre idrardan oluşan yarı katı materyaldir. Kümes hayvanları, su kuşları veya etobur kuşlarla uğraşılmadığı sürece, normal taze dışkı kıvamda hafif gevşek veya sert olmalıdır ve temelde kokusuz olmalıdır. Bir kuş peletlenmiş bir diyetle beslendiğinde farklı kahverengi tonları arasında değişecek ve tohum diyeti verildiğinde yeşilimsi tarafta daha fazla olacaktır. Kuş böğürtlen ve tatlı patates gibi belirli yiyeceklerle beslenirse dışkı rengi değişebilir, bu yüzden bunu akılda tutmak önemlidir. Normal idrarlar beyaz olmalı ve normal idrar temiz olmalıdır.

Erken Hastalık Belirtileri (Genellikle Hafif)

Hastalığın ilk belirtilerinden biri konuşma veya diğer seslerde azalma olma eğilimindedir. Davranış veya kişilikteki diğer değişiklikler arasında artan saldırganlık, çığlık atma, yabancılara tahammülsüzlük, muhafazalarını veya oyuncaklarını ısırma ve tüy yolma sayılabilir. Görünüşe göre, düzensiz veya kirli tüyler, tüylerde bir sorun olduğunu gösterebilir veya kuşun kendi kendisini tımar etmemesinden kaynaklanabilir; Kuşunuzun tımar etmek istememesine neden olan başka bir neden olabilir. Diğer erken hastalık belirtileri, ciltte veya gagada pul pul olma, ayak tabanlarında yaralar ve topallık veya vücut ağırlığının değişmesini içerebilir. Gözlem kuş listenizdeki faktörlerin herhangi birindeki değişikliklerin de bir soruna işaret edebileceğini unutmayın. Örneğin, kuşunuzun idrarı net değilse veya normal kadar yemek yemiyorsa, bunlar bir şeylerin doğru olmadığının işaretleri olabilir. Büyük değişiklikleri aramak iyi bir fikirdir. Örneğin, kuşunuzun ağırlığı bir gün biraz azalır ve ertesi gün normale dönerse, sonraki birkaç gün içinde ne olacağına bağlı olarak muhtemelen endişelenmenize gerek kalmaz. Endişelenmeden önce, ya iyi olmayan bir şeyin eğilimini (yani sürekli olarak küçük ağırlık düşüşleri) ya da büyük bir değişikliği görmek istersiniz. Örneğin, kuşunuz herhangi bir süre içinde vücut ağırlığının% 10’unu kaybederse, kuşunuzu bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir. Ek olarak, küçük görünebilen ancak olmayan bazı değişiklikler vardır.

Genel ve Daha Ciddi Hastalık Belirtileri

Klasik “hasta kuş görünümü” kabarık tüyler, kapalı gözler ve daha depresif, uyuşuk bir tutumdur. Bir kuş, hastalığını artık gizleyemediğinde bu şekilde görünür, yani kuş bir süredir kendini iyi hissetmiyor demektir. Bu kuşlar, normalden daha düşük vücut sıcaklıklarına sahip oldukları için vücut ısısını korumak için tüylerini kabartabilirler. Alternatif olarak, her iki kanadını vücutlarından ve gövdesinden uzakta tutabilirler, bu da genellikle ısı stresli olduklarını veya oksijenden yoksun olduklarını gösterir. Göz ardı edilmemesi gereken davranışsal işaretler şunları içerir: – Uyuşukluk, artan uyku hali, kısmen kapalı gözler – Kabarık bir halde dinlenmek – Aktivite ve enerji seviyelerinde azalma – İştah azalması – Kuyruk üzerinde oturmak – Kafesin dibinde oturmak – Zayıflık – Depresyon – Dengeyi kaybetmek, levrekten düşmek – Konuşma veya şarkı söyleme yeteneklerinde değişiklikler – Tırmalama, aşırı temizleme Fiziksel hastalık belirtileri: – Kötü nefes – Herhangi bir kan belirtisi – Gıda veya su alımında artış veya azalma – Dışkı, idrar veya üratların rengindeki veya kıvamındaki değişiklikler – Dışkılamak için zorlanma – Solunum tutulumu belirtileri şunları içerebilir: . açık ağız solunumu (solunumla ilgili ciddi sorunları gösterir) . aşırı göğüs hareketi . nefes alırken aşırı kuyruk hareketi . boyun germe . esneme . nefes alırken veya nefes alırken başın ileri hareketi (sallanma) – Topallık, düzensiz kanatlar, ağırlığı bir bacaktan diğerine kaydırmak gibi vücut işlevindeki değişiklikler – Büyümüş veya pul pul gagalar, büyümüş ve bükülmüş tırnaklar – Gözlerin veya burun deliklerinin çevresinde akıntı veya kabuklanma (bir göz enfeksiyonu ve / veya bir üst solunum yolu enfeksiyonunu gösterebilir) – Donuk, çökük veya anormal renkli gözler – Kilo kaybı ve / veya çıkıntılı omurga (göğüs kemiği) Evcil kuşunuzda bunlardan herhangi birini fark ederseniz, derhal veteriner yardımı almayı düşünmelisiniz. Bu genel belirtilerin, daha önceki hastalık belirtilerinin gözden kaçmış olabileceği ve daha ciddi bir soruna işaret edebileceği zaman ortaya çıkma eğiliminde olduğunu unutmayın. Bu belirtilerin çoğu geneldir ve bir dizi farklı hastalıktan kaynaklanabilir, ancak hepsi bir sorun olduğunu gösterir. Kuşunuzda değişiklikleri ne kadar erken fark ederseniz ve erken hastalık belirtilerini fark ederseniz, sizin ve veterinerinizin ciddi hastalıkları durdurma veya önleme olasılığınız o kadar artar.

Copyright by Alanya Web. All rights reserved.